Stap voor Stap Voetreflexologie

 

Vijf natuurgerichte principes.

Als natuurgeneeskundig therapeut werk ik volgens de vijf natuurgeneeskundige principes.

 • Energie:
  Alles in en om ons heen bestaat uit energie. Zo is er grofstoffelijke energie die zich bevindt in materie, zoals bijvoorbeeld ons lichaam, maar je hebt ook fijnstoffelijke energie die zich bevindt in alles wat 'niet zichtbaar' is, denk bijvoorbeeld aan de 'lege ruimte' om ons heen, onze chakra's en ons auraveld. Ik het lichaam bevinden zich energiebanen. Wanneer een blokkade de energiestroom afsluit of belemmert, kunnen emotionele en fysieke klachten ontstaan. Het is dus belangrijk deze energiebanen goed te laten stromen. Voetreflexolgie kan daar een positieve bijdrage in leveren.
 • Prikkeloverdracht:
  De stroming van energie vindt plaats in alle lagen van ons lichaam. Het zenuwstelsel is één van deze lagen en wordt ook wel het communicatienetwerk van het lichaam genoemd. Via de hersenen wordt er namelijk door overdracht van impulsen (prikkels) gecommuniceerd met de rest van het lichaam. Als deze prikkeloverdracht goed functioneert, worden de signalen aan alle delen van het lichaam duidelijk doorgegeven en kunnen energieblokkades worden opgespoord. Wanneer de prikkeloverdracht niet goed functioneert kunnen functies van het menselijk lichaam stagneren.
 • Drainage:
  Ons lichaam en onze geest worden bijna dagelijks belast met gifstoffen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld bepaalde soorten voeding, stress, straling en gassen. Wanneer het lichaam minder of niet in staat is deze gifstoffen af te voeren heeft dit een nadelige invloed op het hele systeem en kan het genezingsprocessen vertragen. Het is daarom van belang om onszelf regelmatig te reinigen van deze stoffelijke ballast.
 • Voeding:
  Om optimaal te kunnen functioneren is het van belang ons lichaam van goede voeding te voorzien. Naast de 'tastbare' voeding die we dagelijks tot ons nemen is er ook geestelijke voeding. Denk hierbij aan gevoelens van vreugde, blijdschap en geluk, maar ook boosheid, pijn en verdriet, verwachtingen en overtuigingen kunnen van invloed zijn op onze gezondheid. Langdurige negatieve gevoelens kunnen dan ook het lichaam uiteindelijk ziek maken. Positieve emoties en gevoelens daarentegen stimuleren het immuunsysteem en dragen bij aan aan een sneller en beter herstel.
  Het is dus van belang de balans tussen lichaam en geest in evenwicht te houden.
 • Psyche:
  Fysieke, emotionele, mentale, spirituele en energetische aspecten van een mens zijn nauw met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Het is daarom belangrijk om naast de fysieke gesteldheid, ook naar de emoties en gedragspatronen te kijken. Door bewust te worden van bepaalde belemmerende patronen die mogelijk het helingsproces beïnvloeden, kun je deze denk- en gedragspatronen veranderen. Als laatste stap is het dus belangrijk op zoek te gaan naar deze patronen en te kijken hoe deze op een gezonde manier doorbroken en losgelaten kunnen worden.E-mailen
Bellen